Overzicht » Boeken en uitgaven » See Something? Say Something!

See Something? Say Something!

2 See Something? Say Something! See Something? Say Something!

€ 60,00

Beschikbaar

See something? Say something!, hardcover, teksten in het Nederlands, Engels, Russisch, ISBN 978-90-79488-99-5.

Schilderijen, beelden, installaties, filmbeelden, grafisch werk, 360 p. volledig in kleur, 400 afb.

Interview door Daniella Zangrado (Museo Burel), teksten van Philippe Van Cauteren (SMAK) en Sam Steverlynck (Hart, De Standaard, Artreview).

€ 60 (zonder port)


Recensie
See Something? Say Something! van Gery De Smet is een mooi ogend boek, dat ons doet verlangen iets te zien, maar tevens ook te zeggen! En inderdaad, wanneer je het boek openslaat, schotelt het de lezer een serie erg mooie prenten voor. Het bevat buiten grote foto’s van zowel volledige beelden als close-ups ook erg mooie reeksen waarin je een proces kan ontdekken in de werken zelf. Zo bijvoorbeeld bij de performance rond ‘De wanen in ons’, die begint op bladzijde 18 en pas eindigt op bladzijde 31. Je ziet hier mooi hoe het desbetreffende werk tot stand komt, waaruit het voortgekomen is en ook waar en hoe het staat. Maar nog meer dan dat, krijgt de lezer ook enkele sfeerbeelden, die zorgen voor een band met het werk, waarna dan de finale volgt waarin het kunstwerk ten prooi valt aan vlammen en dus zijn einde. Deze eindes zijn vaak weergegeven als een geheel van stills, die voor een haast doorlopende beweging van het beeld zorgen als je ze na elkaar bekijkt. Ook de kleinere bladspiegels waarvan er op de pagina’s 154 (‘Wijzen van wonen’) en 212 (‘Kultuurkamer’) mooie voorbeelden te vinden zijn, zorgen voor leuke afwisseling door het boek licht en luchtig te houden. Ze geven de lezer een museumgevoel, wat meteen de waarde van de werken en het boek de hoogte doet inschieten. Niets zo aanlokkelijk als een doek dat tentoongesteld wordt tegen een witte muur, of deze nu formeel een feitelijke muur is, of een eerder fictieve muur van papier waarop in het midden een kunstwerk de lezer aankijkt, terugkijkt.
Hoe groot en mooi de prenten ook zijn, de uitleg ervan vind je pas achteraan, wat in se erg normaal lijkt. Toch krijg je bij het lezen ervan een gedesoriënteerd gevoel. Zo had de ‘Brief: aan Gery De Smet’ gerust vooraan gemogen. Verder zijn de literaire bijlagen, zoals een interview of een lijst van (solo)tentoonstellingen, leuk om weten. Ook de drietaligheid (Nederlands, Engels en Russisch) maakt het boek toegankelijk voor een groter publiek en geeft het een soort internationale uitstraling. De kleurige, stevige kaft en het handige formaat maken dit boek tot een aangenaam en gebruiksvriendelijk werk. Een fijn, mooi en artistiek boek, maar een licht onoplettende lezer, op zoek naar wat moois voor het oog, zou toch al snel een gevoel van chaos kunnen krijgen. [Stijn Van den Bulck]
        31 maart 2012Copyright (c) Vlabin-VBCBron: http://www.deleeswolf.be

In Biliotheekblad (NL)

De Vlaamse kunstenaar Gery De Smet (1961) heeft als hoofddiscipline schilderkunst, maar gebruikt ook andere media zoals performance en film. Dit boek geeft een overzicht van zijn werk, aangevuld met een drietal geschreven bijdragen. Het boek bevat naast paginagrote afbeeldingen van volledige werken en/of close-ups ook reeksen waarin men een proces kan ontdekken. De afwisseling in de bladspiegels houdt het boek licht en luchtig. Bij de werken staat alleen de titel vermeld waardoor de lezer soms een gedesoriënteerd gevoel kan krijgen. Achterin het boek staan een interview, een lijst van (solo)tentoonstellingen en een uitgebreide lijst van werken, soms voorzien van commentaar. De teksten zijn praktisch en informatief, maar bepaalde delen hadden gerust in het boek zelf opgenomen mogen worden. De tekst in drie talen (Nederlands, Engels en Russisch) maakt het boek toegankelijk voor een groter publiek en geeft het een internationale uitstraling. Een artistiek boek met vele mooie afbeeldingen, maar niet zo overzichtelijk. Het boek is gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstellingen in Vladivostok en Washington DC in 2010.


Webshop gemaakt met EasyWebshop